Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční splaz na Severní hvězdě, 20.-22.11.2015

25. 11. 2015

19. výročí založení BH jsme slavili opět na Severní hvězdě. V pátek večer se konala premiéra táborového videa, Krocani pak měli program o jedné ze zajímavých skautských osobností, bratru Ant. Huvarovi – Leknínovi, a potom ještě dobrovolníci kuchtili dort.

dsc_0262.jpgSobotu jsme zahájili krátkou procházkou ve skalnaté stráni nad řekou Bystřicí, cestou probíhala sportovní hra, při níž jsme ke cvičení využívali přírodního terénu – a tak jsme např. vrhali kamenem, chodili po kládě, posilovali s polenem nebo přeskakovali stromky. Další hra s přenášením kartiček názorně ukázala, že je výhodnější spojit své síly, než hrát každý za sebe.

Po obědě Krocani zorganizovali tradiční výroční šestiboj, v němž se utkala čtyři družstva. Letos se mezi disciplínami objevilo uzlování, shánění věcí začínajících na zadané písmeno, rozesmívání, co nejrychlejší vytváření takových uskupení, která dotýkají země pouze zadaným počtem končetin apod.

Po večeři jsme si nad starými fotkami zrekapitulovali naši devatenáctiletou historii, načež došlo na rozbalování dárků, které si pro oddíl připravily družiny. Oslavná část programu vyvrcholila dortem.

Večer vlčata a světlušky prozpívaly, Krocany čekala noční hra. Vlakem odjeli na následující zastávku, odkud se vraceli zpět na základnu a cestou plnili různé záludné úkoly. Nejprve sice sestře vůdkyni vyhrožovali peklem, ale když se ze všech útrap vzpamatovali, rozpoutalo se v jejich řadách nebývalé veselí a nakonec hru hodnotili jako jeden z nejlepších programů výpravy.

dsc_0309.jpgNeděle byla slunečná, ale mrazivá. Zatímco jednotlivci vyráželi na stopovku podle pochodových značek, ostatní skákali přes lano nebo ho podbíhali. Při povedené hře jsme si také připomněli nedávný svátek 17. listopadu – zjišťovali jsme, co všechno z toho, co dnes běžně děláme, bylo dříve zakázáno.

Oběd byl nezvykle slavnostní – brambory se smaženým sýrem. Po něm jsme se vrhli na úklid, hodnocení, doplňování Stezek apod. a před čtvrtou nám jel vlak. Vinou zpoždění nám v Přerově ujel přípoj, takže domů jsme se utahaní dostali až v sedm, ale jinak to byla moc fajn akce a stálo to za to!

PS: Na této výpravě proběhl 3. úkol celoroční hry Stoupání na horu. Tentokrát uspěli ti, kdo si v pátek ani neděli během cestování nic nekoupili. Nutno podotknout, že řada závisláků to vzdala hned a již v pátek si dokupovala zásoby mlsání. O to větší uznání má ta polovina, která si umí poručit a ovládnout se...