Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svojsíkův závod, 4.5.2019

9. 5. 2019

Každé dva roky se družiny skautů a skautek z celé republiky utkávají v přátelském klání, které nese své jméno po zakladateli českého skautingu – Svojsíkově závodu. Letošní okresní kolo bylo organizováno střediskem Modrý Šíp a bylo v duchu Operace Silver A. 

V sobotu 4.5.2019 jsme se vydali v obsazení Kimi, Honza, Méďa, Rejsek, Žabka a Orky za doprovodu bratra Mirka a sestry Klárky na závod. Závod byl zahájen nástupem všech zúčastněných skautů a skautek. Poté byl družinám přidělen doprovod. Naši družině byl přidělen bratr Luk. Opustili nás Klárka a Mirek a už to bylo jen na nás, jak v závodě uspějeme. 

Skupiny byly rozděleny do dvou vln. My jsme byli přiděleni do první vlny, ve které byly chlapecké skupiny. Následně nám vysvětlili co dělat v prvém úkolu. Prvým úkolem bylo najít kartičky s úkoly a ty vykonat. Převážně se jednalo o historii.  Bohužel nám tento úkol zabral přibližně dvě hodiny, což ovlivnilo celý další průběh závodu. Naše družina selhala v orientaci. Nekonečně jsme se motali kolem klubovny Modrý šíp. Nakonec se pořadatelé nad námi slitovali a poslední úkol nám odpustili. 

zdsc_0261.jpg

Pokračovali jsme k dalšímu úkolu, kde jsme se rozdělili do dvou skupin (1. skupina – Honza, Méďa a Orky, 2. skupina – Kimi, Žabka a Rejsek). Každá skupina obdržela mapku a vydala se po fáborcích na cestu. První skupina vyrazila po žlutobílých fáborcích a druhá po červenobílých fáborcích. Na konci vyznačené trasy jsme se měli telefonicky spojit, navigovat se dle mapky a sejít se na určeném místě. Což byl opět problém naší družiny, a tak jsme se opět na trase zdrželi (cca 2 hodiny), než jsme se našli. První skupina nás navigovala k altánku, kde měla být indicie. Šli jsme podél lesa, kde nám řekla, že se máme vrátit zpět k fáborkům. Pak nám řekla, ať jdeme přes louku, že tam má být jediná cesta, byly tam však tři. Nakonec určila tu správnou a my se ocitli na stejném místě, odkud jsme vyšli. První skupina nás dále navigovala, ať odbočíme, kde jsme objevili další indicii. Pak jsme šli stále rovně až na křižovatku, kde byla další indicie. Na křižovatce jsme odbočili doleva a konečně dorazili na určené místo.

Následně druhá skupinka navigovala první. Ze začátku to šlo, našli všechny indicie, ale pak na ulici Brože odbočili špatně a došli k Aquaparku, kolem kterého se pak neustále motali. Pak jim bratr Oko poradil, kudy mají jít a konečně jsme se potkali.   

Poté jsme obdrželi informace k dalšímu úkolu. Měli jsme jet ke garážím u Avion Shopping parku. Tam nás však čekali Němci, kteří nás měli pochytat. Chytili všechny kromě Honzy. Následoval další úkol, a to otázky z historie. To jsme zvládli rychle a na jedničku díky Méďovi. 

Dále nás čekaly 4 úkoly a mohli jsme si vybrat pořadí. Nejprve jsme jeli k Feroně, kde nás čekala u in-line parku první pomoc. V té jsme obstáli velmi dobře. Dále jsme pokračovali k lesíku u městského stadiónu. Tam nás čekal další úkol. Obdrželi jsme text a seznam vlaků a podle textu jsme měli zjistit, které vlaky jsou vojenské a které ne. To nám šlo taky celkem dobře. 

Poté jsme se vydali na okresní radu Junáka na Syllabovu ulici. Honzovi bohužel navigace vyhledala, že se nachází v okolí hlavního nádraží v Ostravě. A tak jsme se opět zdrželi. Z hlavního nádraží jsme se vrátili do prostor Dolních Vítkovic. Tady nás čekal další úkol. Měli jsme sestrojit obvody tak, aby žárovka svítila a zvonek zvonil zároveň. V tom exceloval Honza. Stihli jsme to do 5 minut. 

Odtud jsme šli na tramvaj, která nám před nosem ujela, a tak jsme museli čekat 20 minut na další. Na zastávce nám náš doprovod poradil, kde se nachází okresní rada Junáka. Bylo to ve Vítkovicích u zastávky Ředitelství Vítkovic. Usoudili jsme však, že už to do konce závodu nestihneme a vydali se zpět na základnu Modrého šípu. Stihli jsme to jen tak, tak. Polovinu disciplín jsme neabsolvovali. 

V cíli jsme obdrželi párky v rohlíku. Poté jsme čekali na vyhlášení a to už se k nám připojila vůdkyně Zuzka. Čas jsme vyplnili společnou hrou – Starý dobrý buldok.

Po hře následovalo vyhlášení. Naše družina i přes neúspěch na trati nebyla poslední. Obsadili jsme 10. místo z 13. Jako odměnu jsme dostali klíčenky, odznaky Svojsíkova závodu a medovník.

Poté jsme se vydali na cestu domů. Honza, Méďa, Orky a Rejsek se vydali do Studénky. Žabka se vydala domů, což měla téměř za rohem. Kimi se s námi rozešla u Kina Luny. Počasí nám na závod i přes nepříznivou předpověď přálo a závod jsme si užili. 

Žabka

 
 

Náhledy fotografií ze složky Svojsíkův závod, 4.5.2019