Jdi na obsah Jdi na menu
 


Indiánské léto na Melečku, 28.-30.9.2012

1. 10. 2012

f--102-.jpgV pátek na svatého Václava jsme se sešli už ráno a vyrazili na první výpravu roku. Vlak nás odvezl do Hradce nad Moravicí, odkud jsme se po svých vydali přes Žimrovice na srub Meleček v údolí stejnojmenného potoka. Cesta byla dlouhá, ale v pěkném podzimním dni to ani nevadilo. Po zabydlení a obědě jsme vyrazili do lesa, kde jsme si zahráli Noemovu archu, při níž dvě rodiny získávaly zvířata do archy. Řekli jsme si něco o sv. Václavovi, a protože byl Den české státnosti, následovala stopovací hra s otázkami na státní symboly, svátky, osobnosti apod. Pak jsme dělali dřevo, opékali a večeřeli, Papoušci dováděli na houpačce, došlo také na nováčkovskou svíčkovou cestu. Po setmění zahořel malý poradní oheň, u kterého jsme probrali reorganizaci družin a zazpívali si. Šli jsme se ještě podívat na hvězdy a pak už nás čekalo jen čtení a zasloužený spánek.

V sobotu po rozcvičce a snídani jsme vyrazili na průzkum okolí, protože zde v létě chceme tábořit. Stromy se začínaly pěkně barvit, sbírali jsme houby, kaštany a hrušky, zahráli jsme si nějakou hru, váleli sudy, bylo to fajn. Krajina nádherná, v okolí plno zajímavých míst.

Po obědě vypukl každoroční Drsný kanadský dřevorubecký závod. V kategorii skautů ho vyhrál Mirek, v kategorii vlčat Hřib. Poté jsme si zkoušeli rozdělávání ohně třením dřev, ale všichni jsme se dostali pouze k většímu či menšímu dýmu. Večer byl věnován „kuchařské improvizaci“ čili vaření večeře z přidělených surovin. Trochu se to protáhlo, ale obě skupinky se nasytily a zvládly to zcela samostatně. Za mírného krápání jsme stihli ještě oblíbenou noční hru na pašeráky. Už ve spacácích jsme si zahráli Černé historky a na dobrou noc přečetli z Písně o Hiawathovi, jak Indiáni přišli ke kukuřici.

Nedělní dopoledne bylo převážně pracovní, dělali jsme dřevo a uklízeli kuchyň. Pak jsme si zahráli hru s indiánskými měsíci a kaštanovou štafetu. Balení se trochu protáhlo, takže až po druhé hodině jsme vyrazili úprkem do Hradce. Zvládli jsme to a ještě jsme na nádraží stihli výpravu zhodnotit. Všeobecná spokojenost.

Ačkoliv jsme nestihli vše, co bylo v plánu, osobně mám z výpravy velice dobrý pocit. Kvůli tomu, že na výpravě nebyl nikdo z roverů a z větší části ani Babočka, museli výkony podávat Čmeláci, a zvládli to nad očekávání dobře. Byli spolehliví, pracovití, kuchyňské práce si dokázali zorganizovat bez jakékoliv pomoci. Chválím samozřejmě také Papoušky, kteří měli na starosti snídaně, a i jim to klapalo. Takže díky všem, jen tak dál!

Z.