Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boj (nejen) o artefakt, 7.9.2012

Nový rok jsme zahájili velkou hrou určenou nejen členům oddílu, ale i ostatním dětem, které si tak mohly vyzkoušet, co vlastně skauting obnáší. Hráči vytvořili tři týmy a jejich úkolem bylo překonat řadu nástrah a získat kouzelný artefakt, s jehož pomocí pak mohli porazit zlé skřety.

Skautský program je všestranný, a tak při honičkách se skřety a při lasování museli dobrodruzi prokázat svou obratnost a rychlost, odstřihávání bonbónů poslepu chtělo trpělivost, u luštění zprávy zase bylo třeba zapojit mozkové závity, přelézání lanové překážky si žádalo trochu odvahy, stavba stanu pomocí jedné ruky se neobešla bez vzájemné spolupráce a rozdělení úkolů…

Skauting totiž není jen běhání po lese a vázání uzlů. Tyto tradiční programy slouží jako prostředek na cestě k cíli – k tomu, aby se děti nevzdávaly při prvním neúspěchu a nebály se trochy nepohodlí, aby nemyslely jen na sebe, aby byly zvídavé, aby nečekaly, co si pro ně kdo připraví, ale uměly si smysluplnou zábavu připravovat samy. Aby dobré a spolehlivé kamarády a pěkné zážitky nacházely i v reálném světě a ne jen prostřednictvím televize a počítače.

Na vymýšlení i organizaci hry se významně podíleli starší členové oddílu, kteří k nám před pár lety přišli jako nováčci. Dnes už dokážou nejen uspořádat napínavou hru či naplánovat výpravu, ale svými dovednostmi i chováním jsou důležitým vzorem pro mladší členy. Vždyť kolik dětí se může pochlubit, že má třeba o sedm let starší bezva kámoše, kteří jim kdykoliv ochotně pomáhají či s nimi dovádějí? Ačkoliv oddílový program přizpůsobujeme věku dětí, a tedy ne všechno dělají všichni společně, přesto jsme jedna dobrá parta, kde má každý své místo, ať je mu devět, patnáct nebo třeba padesát.

Ze hry nevzešel žádný vítěz a žádný poražený. Uspěli všichni, kdo zvládli všechny úkoly, byť ne vždy se jim to povedlo hned na první pokus. Věříme totiž, že není nutné pokaždé počítat, kdo byl nejrychlejší a kdo dal nejvíc gólů; že není důležité být nejlepší, abych druhé porazil, ale stojí za to být tak dobrý, abych ostatním mohl být oporou…

 

(Vyšlo ve Zpravodaji města Studénky, říjen 2012)